Модні тренди хюгге, лагом, ніксен, вабі-сабі в українській філософії комфорту і затишку - Левада

Модні тренди хюгге, лагом, ніксен, вабі-сабі в українській філософії комфорту і затишку

Хюгге, лагом, брюгге, ніксен, вабі-сабі – слова, котрими сьогодні дуже часто оперують при роздумах про життєвий стиль і досягнення особистої зони комфорту та затишку.
Проте, навряд чи ці запозичені модні слова зрозумілі кожному. Тому давайте з’ясуємо, чи насправді є щось нове для нас у всіх цих сучасних трендових концепціях філософії щастя і затишку….

Ця «біганина за трендами» почалася з датської філософії затишку хюгге (набула популярності у 2016 р. після виходу книги «Маленька книга Hygge. Секрет датського щастя»). Датський хюгге – це філософія життя, що будується на:
 створенні домашнього затишку (на основі простоти та акценту на деталях: тепле мяке світло та світло від свічок, аромат домашньої випічки в домі, різнокольорові гірлянди на вікнах, м’який коврик на підлозі з овчини тощо – ось те, що потрібно для комфорту і відчуття щастя),
 душевному спілкуванні,
 смачній їжі та відчутті безпеки.

Успіх концепції комфорту хюгге спровокував своєрідне «клонування», в результаті якої протягом 2017 р. з’явилися шведська концепція мінімалізму «лагом», голландська концепція досягнення гармонії «ніксен», японська концепція «вабі-сабі». Думаємо, 2018 рік принесе нам нові «клони хюгге».

Шведський «лагом» – філософія практичності і поміркованості (два стільці замість трьох, три шухляди замість чотирьох тощо, тобто «золота середина» задля гармонії з природою і зручності простору). Іншими словами-простота, раціональність і мінімалізм. Лиш те, що справді потрібно, без зайвих надмірностей і розкошей!

Голландська концепція досягнення гармонії «ніксен» йде ще далі у розумінні комфортного життя: головне не результат, а процес. Основне- особистий комфорт, тому процес досягнення комфорту – те, що допомагає досягти гармонії зі світом. Іншими словами, комфорт – питання індивідуальне, і рівень його простоти і мінімалізму – справа кожного.

Японська філософія комфорту і затишку «вабі-сабі» – це вміння розгледіти красу у всьому, навіть в недосконалому, бо саме природні нерівності та асиметрія – частина тієї недосконалості, яка робить світ прекрасним. Згідно цієї концепції житло має бути скромним, простим та без надмірних розкошей. Комфорт – це не нові гаджети і гонитва за дизайнерськими треднами, а вміння зупинитися, роздивитися навколо і пошукати комфорт у речах, які нас оточують.

Отже, що головне у процесі створення затишку в домі сьогодні? У всіх концепціях прослідковуємо акцент на простоту, мінімалізм, функціональність і раціональність… Але

Хіба це щось нове для нас, українців? Ні, це прописні істини… Повернемося на мить в життя і побут наших прадідів… Згадаємо маленькі хатинки незаможних і великі світлиці заможних пращурів! За яким принципом вони будувалися?….. Відповідь очевидна: принципом раціональності, функціональності використання приміщень, скромної стриманості, мінімалізму деталей….. А комфорт і затишок створювався атмосферою любові, душевного спілкування, дитячим сміхом та лиш доповнювався необхідними деталями! І так відбувалося століттями… З огляду на це, можна висунути тезу, що ні європейські, ні східні філософії не є для нас чимось новим і незвіданим. Українці вже давно сповідують ці принципи у досягненні зони комфортного життя!

Саме тому ЖК «Левада» https://levada.if.ua сповідує у своїй роботі споконвічні традиції будівництва комфортного і затишного дому!

Ось наша власна філософія затишку і комфорту:
Житло має бути РАЦІОНАЛЬНИМ, ФУНКЦІОНАЛЬНИМ і ДОСТУПНИМ! А затишним і його зробите ВИ, наші новосели, СВОЇМ ВЛАСНИМ ІНДИВІДУАЛЬНИМ РОЗУМІННЯМ КОМФОРТУ ТА ЩАСТЯ!!!